• Dolar 19,1734
    Euro 20,9154
  • Altın 1220.297
    Bist 4856.54
  • 16° Mersin

İlginizi Çekebilir

Askerlik hayali 50 yaşında gerçekleşti

Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Çölyak hastalarına gıda kolisi desteği

Tarsus Belediye Başkanı Bozdoğan'ın aracı kurşunlandı

Mersin'de 6 bin fidan ücretsiz dağıtıldı

Silifke'de "Anjiyografi Laboratuvarı" 6 ilçe 400 bin nüfusa hizmet verecek

İŞ YERİ AÇMAK İSTEYEN BAYANLARIN UMUDU "MİKRO KREDİ"

Erdemli’de, bir çok ev hanımı ve iş yapma isteyen bayanlara yönelik kredi imkanı sunan Mikro Kredi, vermiş olduğu kredilerle hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine yaptığı katkı nedeniyle talep edilen krediler arasında ilk sıraya yerleşti.

Erdemli’de, bir çok ev hanımı ve iş yapma isteyen bayanlara yönelik kredi imkanı sunan Mikro Kredi, vermiş olduğu kredilerle hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine yaptığı katkı nedeniyle talep edilen krediler arasında ilk sıraya yerleşti.

Özellikle bankalardan kredi almak ve faizle uğraşmak istemeyen ev hanımları, evlerinde yapabilecekleri ve daha az giderle iş yeri açabilecekleri alanları seçerken, bayanların ilk uğrak yeri olan Mikro kredi şubesi bayanların elinden tutmaya devam ediyor.

Mikro Kredi Erdemli sorumlusu Rümeysa Sezer, “ Erdemli’de mikro kredi birimi olarak iş yapmak isteyen ve girişimcilik yapmak isteyen bayanlarımıza elimizden gelen desteği vermeye devam ediyoruz. Özellikle ödeme kolaylığı ve az miktarda ödemeler nedeniyle bayanların ilk tercihi olarak Mikro kredi oluyor. Türkiye’de girişimcilerin %9’undan azı kadındır. TGMP’nin hedeflerinden birisi de bu oranı yükseltecek şekilde girişimci kadınların sayısını artırmaktır. Küçük bir sermaye olan mikrokredi stratejisi, dünyada 150’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden” birincisi olan “her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması” hedefinin gerçekleşmesi için mikrokredi en önemli strateji olarak seçilmiştir.

Türkiye’de mikrokredi uygulaması; 18 Temmuz 2003 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3.000 lira mikrokredi verilmesiyle başlatılmıştır. Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile bir gelir getirici iş yapılabileceğine inanmamıştı. Ama o kadar güzel işler yapıldı ki kendileri dahi inanamadı. Mikro kredi, Dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkân sağlayan küçük bir sermayedir. TGMP, yoksulluk içinde yaşayan kadınlara finansal hizmetler sağlama konusunda öncülük etmektedir. Mikrokredi Uygulaması Nasıl Yapılır? Konusuna da değinen Rümeysa Sezer, “ Mikrokredi kullanmak isteyen dar gelirli kadınlar beşer kişilik gruplar halinde sisteme dâhil edilirler. Kendi güvendikleri, benzer geçmişe sahip kişilerden oluşan her grup, günde bir saat olmak üzere üç günlük eğitime tabi tutulur. Eğitim süresince mikrokredi faaliyetlerini ve şartlarını öğrenirler. Eğitimin ardından grup olarak kabul edilir ve mikrokredi almaya hak kazanırlar. Mikrokredinin Tutarı, Süresi ve Geri Ödemesi Nasıldır? Dar gelirli kadınlara, ilk yıl için en fazla 1.500 TL mikrokredi desteği sağlanmaktadır. Bu oran yıllara göre en fazla 15.000 TL'ye kadar artış göstermektedir. Kullanılan mikrokredinin süresi 1 yıl olup, haftalık eşit taksitler halinde kredi çeşidine göre en fazla 60 haftada geri ödenmektedir. Mikrokredi Alınmasının Kadınlara Faydası Nedir? Kadın, alacağı mikrokredi sayesinde, ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlamış olur. Kadınlar aldığı kredi sayesinde gelir getirici faaliyetlerde bulunarak, ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocuklarının daha iyi yetişmelerine de yardımcı olur. Mikrokredi sektörel dağılım açıklamaları

Hayvancılık: İnek besiciliği, keçi besiciliği, tavuk besiciliği, arıcılık, balıkçılık gibi iş alanlarına mikrokredi

verilmektedir. Ticaret:Kozmetik, takı satımı, temizlik ürünleri satımı, havlu satımı, süs eşyaları yapımı ve satımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. İşlem ve Üretim: Dikiş, nakış, havlu kenarı üretimi, şapka yapımı, patik yapımı, kazak yapımı, yemeni yapımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Tarım: Elma yetiştiriciliği, patates yetiştiriciliği, turunçgil yetiştiriciliği, fındık yetiştiriciliği, nane yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, çay yetiştiriciliği gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. Hizmetler: Ayakkabı boyama, saat tamirciliği, gözleme ve hamur işi yapımı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir. İşletme Sahipliliği: Terzi dükkânı, aktar dükkânı, bakkal dükkânı, mantı dükkânı, giyim dükkânı gibi iş alanlarına mikrokredi verilmektedir” dedi.